De ce fug clientii din magazin?

Ca retailer nu-mi permit sa alung nici macar un client. Imaginea conteaza. Mentinerea unui magazin curat si atragator este  un lucru usor  de facut si o modalitate necostisitoare pentru a atrage clientii si crea o atmosfera placuta in magazin.

Iata cele mai sigure modalitati pentru a va alunga clientii:

1. Magazin  dezordonat.

Ambalaje, cutii goale pe aleeile dintre rafturi;La raionul legume fructe, frunze, coji de ceapa pe jos, pardoseala murdara. Accidente se intampla dar nu este necesar ca urmele acestuia sa ramana pe jos ore in sir.  Dezordinea si murdaria descurajeaza clientii  sa revina. Curatenia, aspiratul, spalatul pe jos trebuiesc facute in baza unui program permanent.  Tineti cont ca puteti apela la firme profesionale de curatenie pentru a lustrui pardoseala sau a spala mocheta periodic.

2. Personal slab pregatit

Ceva mai enervant decat expresia „numai ce se vede” atunci cand cer un produs nu cred sa gasesc. Lipsa abilitatilor vanzatorilor de a-ti recomanda un alt produs in situatia in care cel solicitat nu e pe stoc, de a sti ce produse are spre vanzare, faptul ca nu te saluta cand intri sau iesi din magazin, ca in timp ce astepti sa te remarce pentru a-i solicita un produs  vorbeste cu alte colege sunt tot atatea motive sa ocolesti respectivul magazin.

3. Aleile dintre rafturi aglomerate

Cumparatorii doresc sa aleaga dintr-o varietate cat mai mare de produse si vor sa o faca fara sa fie nevoiti sa se strecoare intre raft si paletul de marfa/masa de prezentare din calea lui. Aveti in vedere atunci cand proiectati amenajarea magazinului dumneavoastra de alocarea unor spatii adecvate intre randurile de rafturi. Da, se vinde bine inafara raftului. Dar nu cadeti in capcana supra-aglomerarii aleilor dintre rafturi cu mese de prezentare, mese promotii, standuri producator. Nu e deloc o experienta placuta la cumparaturi sa fii nevoit sa tii cosul cu produse la piept sa poti trece printre sistemele de expunere a marfurilor.

4. Iluminat slab

Um magazin bine luminat te invita sa-l descoperi. Inlocuiti becurile arse si aveti in vedere mentineti o buna luminozitate pe toata suprafata magazinului.

5. Semnalistica improvizata sau defectuoasa

In anul 2013 nu mai sunt scuze pentru etichete de pret scrise cu mana, informatii despre promotii scrise cu pixul. Nu arata deloc bine. Semnalistica intr-un magazin are rolul de a ghida cumparatorul , de a oferi informatii despre produse, promotii, despre magazin intr-o forma placuta.  

6. Muzica la volum crescut

Muzica ajuta la crearea unei atmosfere placute in magazin. Dar volumul prea ridicat, muzica stridenta sau nepotrivita poate indeparta clientii. 

7. Mirosuri deranjante

Cu siguranta  un cuptor de copt cornuri / croissante atrage clientii si vinde mai bine decat oricare reclama produsele  aburinde; dar si reversul este adevarat. Mirosurile deloc apetisante de lapte acru la raionul de lactate, etc. alunga clientii.

8. Mesele de la casa de marcat aglomerate

La casa de marcat nu mai am loc sa-mi pun cosul sau produsele pentru a fi scanate de multimea de cutii cu dulciuri, guma de mestecat, baterii, etc. Apelati la rafturi speciale de expunere amplasate la casa de marcat si eliberati masa cu banda sau statica de articolele marunte.

9. Lipsa cosurilor sau carucioarelor de cumparaturi.

Chiar daca magazinul vostru nu este unul de mari dimensiuni sa necesite carucioare, este obligatoriu sa aveti cosuri de cumparaturi. Aveti in vedere sa „alimentati” intrarea in magazin cu cosurile golite la casa de marcat astfel incat sa existe in permanenta un numar minim de cosuri disponibile pentru cumparatorii ce va calca pragul. Si nu uitati sa le goliti de bonurile, pliantele pe care cumparatorul le-a „uitat” in ele.

10. Cozi prea lungi la casele de marcat

Nimanui nu-i place sa astepte, nici persoanelor ocupate, cu functii importante, nici oamenilor obisnuiti. Vi s-a intamplat ca, exasperati de sederea la o coada prea lunga si care se misca agasant de incet, sa renuntati si sa plecati? Pentru cei ce vand, orice intamplare de acest fel inseamna o ocazie pierduta.  Analizati cu atentie in momentul conceperii planului de amenajare numarul optim de case de marcat pentru  a evita aglomerarea.

Cele de mai sus sunt cateva exemple. Ce va deranjeaza pe voi cel mai mult cand mergeti la cumparaturi?

 

 

 

2013-04-08 14:17:31
« Back   |    Next »
"Un plan de amenajare inteligent ofera formula de succes unui magazin. Incercati si voi sa realizati un plan de amenajare folosind machetele ce le gasiti in configurator. Si nu uitati, va putem da noi o mana de ajutor la obtinerea unui plan de amenajare eficient."

Incarca aplicatia
Gima Holding 2008-05-06